Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka hawajska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 300 g
cukier 300 g
jajko 5 sztuk
rodzynki 100 g
rum 5 łyżek
zapach waniliowy 1 sztuka
imbir trochę na czubku noża
posiekane migdały 100 g
mąka 250 g
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
kuwertura półgorzka 300 g
śmietana 1/8 l
cukier puder 1 ł
ananas kandyzowany 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka hawajska

30 minut przed planowanym rozpoczęciem pracy z lodówki wyjąć masło.
Cukier utrzeć z jajkami oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego i imbirem.
Rodzynki wrzucić do miseczki i skropić rumem. Połowę kandyzowanych ananasów pokroić w kostkę.
Następnie miękkie masło utrzeć na pienistą masę i powoli połączyć z utartą masą cukrowo-jajeczną.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. wymieszać z migdałami. Ostrożnie domieszać od ciasta. Na końcu dorzucić rodzynki z rumem, ewentualnie resztkę rumu i kawałki pokrojonego ananasa.
Formę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Temp pieczenia: 180-200 stopni C.
Czas pieczenia: ok 60 minut.
Ciasto przełożyć o ostygnięcia na kratkę kuchenną, następnie posmarować rozpuszczoną na parze, ewentualnie zaprawioną wanilią, kuwerturą.
Tuż przed podaniem ozdobić ubitą z cukrem puderem śmietaną i ozdobić kawałkami kandyzowanego ananasa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak