Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

plence drożdżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 szt
drożdże 1,5 dkg
mleko 1 szklanka
bułka 1 szt
olej do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: plence drożdżowe

Drożdże rozrabiamy w dwóch łyżkach ciepłego mleka.Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na drobne tarce,odciskamy i zalewmy wrzącym mlekiem dodajemy żółtka drożdże i odciśniętą z mleka bułkę,solimy i dokładnie mieszamy odstawiamy na pól godziny w ciepłe miejsce.Białka ubijamy na sztywną pianę łączymy ją z ziemniaczaną masa doprawiamy pieprzem do smaku.NA ROZGRZANYM OLEJU SMAŻYMY CIENKIE PLACUSZKI.PODAJEMY NA GORĄCĄ ZE ŚMIETANA.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.07.2011 18:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak