Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krajanka żurawinowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada pomarańczowa 15 dkg
masło 12 dkg
cukier 10 dkg
wanilia 1 laska
jajko 2 szt
sól szczypta
śmietana kremówka 200 ml
mąka 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
lukier
cukier puder 25 dkg
sok z cytryny 3 łyżki
barwnik czerwony spożywczy kilka kropel
żurawina do dekaracji
żurawina
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: krajanka żurawinowa

Czekoladę i połowę żurawiny grubo siekamy.Masło ucieramy z cukrem szczyptą soli i miąższem z laski wanilii na kremową masę,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku,śmietanę mąkę proszek do pieczenia i i imbir,całość delikatnie mieszamy i wykładamy do formy z 6 wgłębieniami wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypaną bułką tarta.Pieczemy 35 min w 180 stopniach.Wyjmujemy studzimy i przekładamy na talerz.LUKIER-Drewniana pałką ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny łączymy z barwnikiem i mieszamy.Smarujemy lukrem ciasto i dekorujemy żurawina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak