Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
żółtko jajek 2 szt
masło 2 łyżeczki
sól
Farsz:
kasza jęczmienna 100 g
boczek wędzony 150 g
jajko 2 szt
czosnek 2 ząbki
majeranek
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą

Mąkę przesiać na stolnicę.Połączyć z masłem i żółtkami i solą.Stopniowa dodawać wodę i ugniatać ciasto.Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem.
Kaszę ugotować na sypko. Jajka ugotować na twardo. 100g boczku pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Boczek wraz z cebulą podsmażyć na patelni. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Kaszę, boczek, cebulę razem połączyć, doprawić.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Wkładać do gotującej się wody i od czasu kiedy wypłyną na wierzch gotować 3 minuty.
Na patelni podsmażyć resztę boczku, dodać posiekany czosnek oraz szczyptę majeranku. Pierogi podawać posypane boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 16.03.2016 23:42
uwielbiam , jak u mmay:)
Malinka 02.06.2012 13:09
Bardzo fajny przepis.
dasada1 27.03.2012 18:08
warto wypróbowac
dasada1 27.03.2012 18:08
warto wypróbowac
angelika14 08.12.2011 19:18
Fajny pomysł na szybki obiad:)
maciek7 11.11.2011 20:23
pycha
Emilia21 11.10.2011 13:39
super
Koper 20.08.2011 21:02
ciekawe nadzienie
IZABELA29 29.04.2011 08:21
apetycznie
Misiek1 28.04.2011 14:47
ciekawa propozycja!
ben-ka 28.04.2011 09:08
a kaszą gryczaną robię i jem pierogi a Twój przepis to dla mnie nowość.
agnieszka214 28.04.2011 08:37
mniam
agnieszka214 28.04.2011 08:37
mniam
agnieszka214 28.04.2011 08:37
mniam
amorzenek 28.04.2011 07:34
pyszne
iwa643 28.04.2011 07:27
interesujące
MAŁGORZATA108 27.04.2011 20:44
Ciekawy farsz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak