Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany po żydowsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzybki marynowane 1 słoik
oliwa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany po żydowsku

Bakłażany obrać wzdłuż ze skórki co centymetr, pozostawiając \"paski\" skórki. Pokroić w plastry około 1,5 cm. Położyć na papierowym ręczniku, lekko osolić i odczekać 30 min. aby się \"wypociły\". Osuszyć. Pędzlem posmarować każdy plaster z obu stron oliwą wymieszaną z przyprawą vegeta. włożyć do piekarnika 180 C. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie otworzyć piekarnik aby upuścić parę. Piec aż będą złote.Sos: do oliwy z oliwek dodać rozdrobniony czosnek, posiekane w drobną kostkę grzyby w occie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Jeśli - mimo grzybków w occie - sos mało kwaśny, dokwasić cytryną. Sos powinien być gęsty od ilości posiekanych grzybów. Na ciepłe plastry bakłażanów układać po łyżce sosu.Podawać letnie albo zimne.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 27.04.2011 22:28
ciekawy przepis
Sylwia88 27.04.2011 19:41
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak