Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wędzona

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonki 1 kg
Majeranek suszony Prymat
czosnek 4 ząbki
cukier 2 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wędzona

Z wody, soli peklowej, czosnku, cukru, majeranku przygotowujemy solankę. Golonkę całkowicie umieszczamy w wodzie, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 5 dni. Zapeklowaną golonkę wyjmujemy z wody przekłuwamy hakiem i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy około 5 godzin. Po uwędzeniu do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy ją prawie do wrzenia i umieszczamy w niej golonkę. Podgrzewamy na wolnym ogniu i parzymy około 1 godziny. Wyjmujemy golonkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.03.2014 10:46
apetyczna goloneczka,aż sie oczy cieszą :-)
Justa32 18.07.2013 21:52
wygląda rewelacyjnie,dobrze że mój mąż tego nie ogląda
jasiek 21.09.2011 23:15
super
Adamorek 20.09.2011 22:42
smaczne
joanna77 25.06.2011 20:18
fajnie wygląda
Tika4444 28.05.2011 22:27
super przepis
Magdalena1110 30.04.2011 21:02
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak