Golonka wędzona

Golonka wędzona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonki

    1 kg
  • majeranek Prymat

  • czosnek

    4 ząbki
  • cukier

    2 łyżki
  • sól peklowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wody, soli peklowej, czosnku, cukru, majeranku przygotowujemy solankę. Golonkę całkowicie umieszczamy w wodzie, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 5 dni. Zapeklowaną golonkę wyjmujemy z wody przekłuwamy hakiem i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy około 5 godzin. Po uwędzeniu do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy ją prawie do wrzenia i umieszczamy w niej golonkę. Podgrzewamy na wolnym ogniu i parzymy około 1 godziny. Wyjmujemy golonkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

04.03.2014 10:46
apetyczna goloneczka,aż sie oczy cieszą :-)

Justa32

18.07.2013 21:52
wygląda rewelacyjnie,dobrze że mój mąż tego nie ogląda

jasiek

21.09.2011 23:15
super

Adamorek

20.09.2011 22:42
smaczne

joanna77

25.06.2011 20:18
fajnie wygląda

Tika4444

28.05.2011 22:27
super przepis

Magdalena1110

30.04.2011 21:02
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat