Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Red Velvet

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
masło 5 łyżek
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 1 szt
maślanka 1/2 szklanki
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Red Velvet

Makę wymieszać z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i aromat. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mąkę i maślankę. Dodac tyle barwnika żeby ciasteczka były wyraziście czerwone. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać łyżeczką na blachę formując owalne placuszki. Piec około 15 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu zostawić na około 5 minut w piekarniku. Potem przełożyć na kratkę i wystudzić. Po wystudzeniu udekorować lukrem i posypać np. czerwonymi perełkami cukrowymi.
Smacznego!!!

--> ilość barwnika zależy od tego jakiego używacie. Barwnik w żelu: wystarczy kilka kropli. Barwnik w paście lub proszku - tez odrobina. Barwnik w płynie - tego potrzeba nieco więcej, więc jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypac nieco mąki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.04.2012 10:05
pychotka
Krystyna32 01.05.2011 10:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak