Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek owocowy z marcepanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
marcepan 25 dag
białko 1 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
marmolada 35 dag
owoce 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek owocowy z marcepanem

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieć ciasto. Rozwałkuj na dwa placki. Ułóż na blaszkach przykrytych pergaminem. Ponakłuwaj. Piecz po 15 minut w temp. 180 stopni. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Przełóż nią kruche placki. Dociśnij deseczką i odstaw.
Masę marcepanową zagnieć z białkiem, włóż do szprycy i udekoruj brzegi mazurka. Odłóż na noc. Rano piecz w temp. 170 stopni, aż brzegi się zrumienią (ok. 8 minut). Wystudź. Obłóż pokrojonymi owocami. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Tężejącą zalej owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 18.12.2011 15:34
super
irenka 19.07.2011 21:53
lubię takie pyszne mazurki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak