Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy panierowany z kostką

4.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotlet schabowy panierowany z kostką - klasyk obiadowy. Najlepiej takie kotlety smażyć na smalcu, który pozwoli uzyskać chrupiącą panierkę i odpowiednio dosmażyć mięso w środku.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 10 gramów
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 gramów
smalec 100 gramów
schab 800 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy panierowany z kostką

Schabowy panierowany kotlet to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w naszym kraju. Co zrobić, żeby mięso było dosmażone i miękkie, a panierka złota i chrupiąca?

  • trzeba dobrze rozbić mięso i doprawić je solą i pieprzem. Można je również  posmarować musztardą lub chrzanem i odstawić na godzinę;
  • najpierw obtaczamy mięso w jajku, a potem w mące;
  • kolejny krok to ponowne obtoczenie w jajku i tym razem w bułce tartej. Ta podwójna panierka będzie się lepiej trzymać mięsa i będzie chrupiąca;
  • kotlety wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz - najlepiej smalec. Ma wysoką temperaturę dymienia. To znaczy, że kwasy tłuszczowe zawarte w nim są odporniejsze na rozkład. Po przekroczeniu progu dymienia tłuszcz zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach, co obniża walory smakowe potrawy. Smalec jest idealny do smażenia mięsa.

 

 

Schabowy panierowany - krok po kroku:

1

1. Schab umyć, osączyć z wody i poporcjować.

2

2. Mięso lekko rozbić, na obwodzie naciąć w kilku miejscach i uformować, nadając kształt owalu.

3

3. Kotlety posolić i panierować zanurzając każdą porcję w rozbełtanych jajkach a następnie otaczając w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Więcej przepisów na schabowe znajdziesz w poniższych linkach. Są tam przepisy na schabowy zapiekany pod pierzynką, z sosem myśliwskim czy schab nadziewany:

KOTLET SCHABOWY Z SEREM

KOTLET SCHABOWY ZAPIEKANY Z ŻÓŁTYM SEREM I PIECZARKAMI

KOTLET SCHABOWY SAUTE

SCHABOWY NADZIEWANY

SCHABOWY PO CHŁOPSKU

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak