Ciasto jesienne z dynią i jabłkami

Ciasto jesienne z dynią i jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka masła lub margaryny 250g

    1
  • szkl. mąki pszennej + 1/2 łyżeczki soli

    4
  • żółtka

    3
  • szkl. cukru pudru do ciasta + 3-4 łyżki do serka

    3/4
  • płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • kg kwaśnych jabłek

    1,5
  • kg miąższu dyni (bez pestek i skórki)

    3/4
  • duze cytryny

    2-3
  • szt. goździków

    2-
  • łyżeczki mielonego cynamonu

    2
  • g serka mascarpone

    500
  • ml śmietany kremówki 36%

    200
  • op. cukru waniliowego 16g

    1
  • dkg łuskanych pistacji niesolonych

    15
  • aromat cytrynowy

    kilka kropli
  • cukier kryształ

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone, przełożyć do pojemnika ze szczelną pokrywką, wstawić do zamrażalnika. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia aby dobrze się zamroziło, jak lody. Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, podlać 1/3 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, skropić całym sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodać jabłka, 2/3 skórki cytrynowej i dusić razem ok. 30 min. aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać, na koniec dodać cynamon, ew. dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki. Mąkę przesiać z proszkiem d/piecz., solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałeczki masło i żółtka, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami tak jak kruszonkę. Ciasto będzie sypkie, ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto przesypać do foliowego woreczka i odłożyć na min. 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę (25x35 cm) formując dociskając wyższy brzeg, podpiec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta, piec ok. 30-40 min. w 180 st. C. Podawać, na ciepło lub na zimno, pokrojone na dość duże porcje z gałką \"lodów\" z mascarpone i śmietany, posypane obficie siekanymi pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

21.01.2012 11:20
fajne

Karol P

08.01.2012 09:43
świetna

ben-ka

01.09.2011 17:35
hm....Sarenka lubi dynię a ja nie i nie wykorzystuję jej w swojej kuchni /oprócz zupy gotowanej raz w roku/ ale ciasto wyglada tak apetycznie,że chyba czas się przełamać.

Sarenka

22.08.2010 11:29
Uwielbiam dynie pod kazda postacia...Chetnie skosztowalabym taka porcyjke :))

eli_555

18.08.2010 20:28
Pyszne ciasto,jak kupię dynę to wypróbuję.

Ewa104

18.07.2010 20:54
Pyszności! Poczekam na dynię od teściów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat