Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z kurczaka 1,5 kg
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
sól 1 łyżeczka
wątroba drobiowa 25 dag
bułka pszenna 1 szt
jajko 6 szt
gałka muszkatołowa 2 szczypty
grzyby suszone 5 dag
boczek 0,5 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy

Grzyby moczymy dobę wcześniej, koniecznie w zimnej wodzie. Po wymoczeniu, całość przekładamy do wysokiego garnka, dodajemy mięso drobiowe w kawałkach, pokrojony boczek, cebulę w całości, pieprz, ziele i liścia laurowe, sól, 2 szklanki wody. Dusić pod pokrywką, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Następnie dodac pokrojoną wątróbkę i gotować jeszcze 20 min. Namoczyć bułkę. Wywar przecedzić i odlać 1 szklankę płynu (nie będzie potrzebna). Resztę zmielić wraz z odsączoną bułką. Dodac żółtka. Z białek ubic pianę ze szczyptą soli. Masę wyrobić i doprawić resztą przypraw, a następnie ołączyc delikatnie z pianą. Foremki wysmarowane magraryną i wysypane bułka tartą, wypełniac masą do 2/3 wysokości. Nakryć folią aluminiową i piec 25 min w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ela16 04.09.2011 15:44
super
Małgorzata113 27.04.2011 09:22
świetny przepis
patusia 27.04.2011 08:58
Uwielbiam taki domowy pasztet :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak