Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 40 dag
cukier puder 15 dag
masło 20 dag
żółtko jajek 4 szt
śmietana 2 łyzki
proszek do pieczenia 4 płaskie łyżeczki
sól - szczypta
aromat waniliowy - wg.uznania
białko 1 szt
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
orzechy laskowe 150 g
mleko 2% 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy.

Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy,zawijamy w folię i wkładamy do lodówki,żeby się schłodziło.1/3 ciasta odcinamy a pozostałe wałkujemy na grubość 1 cm.
Ciasto smarujemy rozmąconym białkiem z reszty ciasta robimy wałeczek lub warkoczyki i układamy na brzegach mazurka. Pieczemy 20 minut w tem.200 stopni.
Mleko zagęszczone w puszce gotujemy w wodzie ok.2 godzin -/ teraz można kupić już masę kajmakową w puszce /.250 ml mleka zagotować i zalać orzechy,następnie je obrać i posiekac.
Na ostudzonego mazurka wykładamy masę z puszki ,posypujemy orzechami i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.03.2014 08:41
przepyszne ciacho
anemon 30.04.2012 08:06
Pysznie świątecznie.
m1monika 25.04.2012 12:31
super!!!
barbara11561 29.04.2011 09:40
Super:)
misia53 27.04.2011 23:25
Święta wielkanocne kajmakiem pachnace
IZABELA29 27.04.2011 09:52
ładnie wygląda jak ktoś zrobi sama za niego się nie brałam
IZABELA29 27.04.2011 09:52
ładnie wygląda jak ktoś zrobi sama za niego się nie brałam
suzana 27.04.2011 08:04
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak