Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęś w galarecie owocowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z gęsi 60 dkg
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 1/2 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
rodzynki 5 dkg
wino czerwone 125 ml
maliny świeże 30 dkg
sól
pieprz
masło do smażenia
cukier
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: gęś w galarecie owocowej

Czosnek przeciskamy przez praske dodajemy łyżkę soku z cytryny,sól pieprz i mieszamy.Mięso myjemy,usuwamy tłuszcz i osuszamy nacieramy mieszanką z czosnku i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Rodzynki przelewamy wrzącą wodą,maliny myjemy i miksujemy następnie przecieramy by powstała gładka masa bez nasion.Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy razem z przecieram z malin,następnie wlewamy wino,jedną łyżkę soku z cytryny i słodzimy według uznania.Pozostawiamy w chłodnym miejscu.Na patelni rozgrzewamy maslo przesmażamy mięso a kiedy będzie zarumienione z obu stron skrapiamy winem dodajemy gozdziki,imbir i dusimy pod przykryciem 15 min..Kiedy mięso będzie już miękkie,wyciągamy z patelni.Gdy ostygnie kroimy w grube plasterki i układamy na półmisku,posypujemy rodzynkami i zalewamy galaretą.Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galareta stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 18.08.2011 09:46
wytrawna potrawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak