Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwarcwaldzki tort z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
jaja 6 szt
gorzka czekolada 15 dag
cukier 15 dag
aromat waniliowy 1 łyżeczka
kremówka 3 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowania
wiśnie 0,5 kg
wiśniówka 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Wiśnie zalać połową szklanki gorącej wody, wsypać cukier, zagotować, gotować przez chwilę i odcedzić. Czekoladę zetrzeć, 1/3 odłożyć do lodówki, a pozostałe stopić. Wymieszać mąki i proszek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na masę. Wymieszać z roztopioną letnią czekoladą, aromatem, mąką, a na końcu z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, piec 45 min w 180 st. po wystudzeniu przeciąć na 3 blaty, nasączyć je alkoholem lub sokiem i wodą, w której gotowały się wiśnie.

KREM: schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z rozpuszczoną, ciepłą żelatyną. Blaty tortu przełożyć wiśniami (kilka odłożyć do dekoracji) i bitą śmietaną. Wierzch i boki posmarować resztą bitej śmietany. Udekorować tort wiórkami czekolady i wiśniami.

Totr chłodzić kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak