Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 3\\4
cukier 3\\4 szklnaki
jajko 2
jabłka 1,5 kg
cukier wanilinowy 2 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Mąkę przesiać z proszkiem do nich dodajemy margarynę posiekaną już wcześniej nożem a potem dodać pozostałe składniki, czyli 2 jajka i cukier , wymieszać , zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki , w miedzy czasie jabłka obieramy i kroimy w kostkę , do jabłek dodajemy cynamon i cukier . Wyjąć ciasto podzielić na pół jedną połowę wyklejamy blachę i boki , na cieście kładziemy jabłuszka i przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem . Pieczemy 40 minut w 200 st. Po upieczeniu posypałam cukrem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 13.05.2012 14:42
widać że świeżo wyjety z piekarnika
IlonaAlbertos 25.09.2011 22:41
Czuję już zapach tego jabłecznika :)
Ewa111 27.04.2011 11:01
bardzo lubię wszelkiego rodzaju jabłeczniki
Margo1 26.04.2011 20:50
Troszkę mi się ułamało jak kroiłam jeszcze ciepłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak