Maddalena non per bambini czyli babeczki dla dorosłych

Maddalena non per bambini czyli babeczki dla dorosłych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g miękkiego masła albo margaryny

    100
  • jajka

    2
  • szkl. cukru

    3/4
  • op. cukru wanilinowego 8g

    1
  • szkl. mąki pszennej tortowej ( szkl. poj. 250 ml)

    2
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • czubate łyżki kakao naturalnego

    2
  • łyżek mleka

    5
  • niedużych gruszek (ja preferuję Konferencje)

  • szkl. wydrylowanych wiśni z nalewki

    1
  • cukier puder

    do oprószenia:
  • aromat rumowy

    kilka kropli
  • nalewka wiśniowa

    10
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Foremki (użyłam takich do tartaletek o śr. 11 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Gruszki obieramy, przekrawamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i odcinamy górną, wydłużoną część owocu tak, aby nadać połówkom okragławy, bardziej kulisty kształt; nacinamy je z wierzchu kilka razy wzdłuż. Wiśnie dokładnie osączamy. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło ucieramy z cukrem zw. i wanilinowym, dodajemy po 1 jajku - masa może sprawiać wrażenie zważonej, ale to nic nie szkodzi. Dodajemy stopniowo do masy po łyżce mąki, cały czas ucierając, dolewamy mleko, dodajemy aromat. Do każdej foremki nakładamy po porcje ciasta (ok. 2 łyżek), nie więcej niż do połowy wysokości. Na środku układamy gruszki, nacięciami do góry. Dookoła układamy gęsto wiśnie, lekko je wciskając w ciasto. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 25-30 min., ale przed wyjęciem trzeba sprawdzić patyczkiem czy są na pewno upieczone. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, gdy lekko przestygną wyjmujemy je delikatnie z foremek. Do każdej wlewamy po 1 łyżce nalewki polewając gruszkę na środku i oprószamy cukrem pudrem. Można je jeść już kiedy ostygną, ale najlepsze są następnego dnia gdy spędzą moc pod przykryciem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magdziorka6

03.04.2012 19:51
fajne

goofy9

23.01.2012 22:18
kapitalne

rjustysia

05.10.2011 10:07
świetny przepis :)

iknkirke

24.05.2011 12:08
pycha

Anna169Hosz

20.02.2011 00:57
Apetyczne.

agnieszka189

03.01.2011 14:28
wyglądają pięknie

bogumiła3

24.08.2010 00:08
super

bogumiła3

24.08.2010 00:08
super

iwa643

18.06.2010 07:15
wyglądają super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat