Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka kolorowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 1
ogórka zielonego tzw. węża 1/2
g kukurydzy konserwowej 200
marchewka 1
liście sałaty karbowanej (raczej dla ozdoby) 2-3
czubatych łyżek posiekanych świeżych ziół - ja dodałam koperek, natkę i cienki szczypiorek 3-5
Sos sałatkowy: 1 opakowanie (koperkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka kolorowa

Sos przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu mieszając wszystkie składniki w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy energicznie przez kilka sekund. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), sałatę lodową rwiemy palcami na mniejsze kawałki albo kroimy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórka, ze skórką, kroimy w ćwierć plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, sparzamy. W misce mieszamy sałatę lodową, pomidora, ogórka, marchew, cebulę, osączoną kukurydzę, zioła. Polewamy całość sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy, przybraną liśćmi sałaty karbowanej, jako surówkę do dań obiadowych albo jako przystawkę. Można, jak najbardziej, przygotować samodzielnie sos mieszając oliwę z sokiem z cytryny i doprawiając do solą, cukrem i mielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcela 22.07.2012 19:09
mmmmmmniam
Anna133 09.03.2012 19:01
a ja w ogóle uwielbiam sałatki :)
Monika111 14.09.2011 09:11
Świetna i napewno pyszna! :)
Koper 06.08.2011 09:01
Lubię takie kolorowe sałatki, ale sos zazwyczaj robię sama :)
Gosia32
Gosia32 10.05.2011 07:34
pycha;]
Ewa104 12.09.2010 13:09
Kolorowa i pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak