Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebulaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 30 g
mleko 3/4 szkl.
sól do smaku
cukier 1 łyżka
jajko 2 szt
olej 5 łyżek
cebula biała 25 dag
masło 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
jajko 1 szt
ser gouda 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: cebulaki

Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i kilka łyżek mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn ruszy (zgęstnieje) dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykrywamy, żeby nie wyschło).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 bułeczek, odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle lecz nie rumienić, gdy się zeszkli dodać troszkę wody i poddusić. Gdy cebula będzie miękka dodajemy śmietanę i przyprawiamy, natomiast, gdy wystygnie wbijamy jajko.
Bułeczki rozpłaszczamy, robimy dołki, smarujemy farszem, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180*C do zrumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak