Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
woda 220 ml
żółtko jajek 1 szt
masło 1 łyżeczka
sól do smaku
kurczak 1 szt
włoszczyzna 1 szt
jajko 1 szt
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczaka

Kurczaka razem z włoszczyzną wpakować do gara, posolić, popieprzyć, zalać wodą i ugotować rosołek. Rosół może być niestety dość tłusty. Jeżeli chcemy tego uniknąć, można podzielić kurczaka na części i pozbawić skóry i nadmiaru tłuszczu. Bardzo smaczne wychodzą pierogi i rosół pół na pół z kurczaka i wołowiny, świetna jest też cielęcina.Miękkie mięso wyjąć i zemleć je razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem, jeśli farsz jest za suchy, z kilkoma łyżkami wywaru i solidnie posolić i popieprzyć. Można też dodać odrobinę sproszkowanej ostrej papryki. Zrobić ciasto na pierogi: mąkę, sól, masło i żółtko rozetrzeć i mieszając dolewać ciepłą albo gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej lekko mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w posolonej wodzie z dodatkiem oleju i podawać w rosole albo polane tłuszczem z chudymi skwarkami z boczku lub zrumienioną cebulą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.05.2011 23:08
muszą być pyszne
pigila
pigila 20.05.2011 12:41
super
Ania67 19.05.2011 09:02
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak