Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z mięsem

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża do smaku
sos sojowy 2 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
papier ryżowy 20 sztuk
indyk 300 gram
kapusta pekińska 5 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z mięsem

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć mięso do miękkości, pod koniec dodać pieprz, sos sojowy i czosnek.
Z umytych liści kapusty usunąć twarde, środkowe części, a pozostałe posiekać i dodać na 5 minut przed końcem smażenia się mięsa. Usmażone zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Płaty papieru ryżowego moczyć przez moment w letniej wodzie. Odłożyć na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru kłaść 1 łyżkę farszu i delikatnie rolować, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotować wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażyć.
Smażyć na odrobinie oleju, partiami, po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące. Podawać z ulubionym sosem do maczania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 25.06.2013 19:31
bardzo pysznie wyglądają
jeta72 22.05.2013 08:38
bardzo lubię :-)
Małgorzata9 17.05.2013 12:58
lubię sajgonki ale nigdy ich sama nie robiłam
barbara11561 15.12.2012 23:37
pysznie wyglądają
alaaa 24.08.2012 21:38
jeszcze nie robiłam
anemon 07.04.2012 08:17
Polecam.
smakowita 06.04.2012 14:27
super przekąska
misia53 06.01.2012 00:33
to by mi smakowało
ben-ka 20.12.2011 09:23
dawno nie robiłam a są bardzo smaczne.
Grazyna0211 19.12.2011 11:11
świetne
anemon 16.11.2011 11:29
Polecam, warto wypróbować.
IZABELA29 16.11.2011 09:20
nie próbowałam...
ankaryba 19.08.2011 16:29
pycha
Mariusz10 04.08.2011 21:44
lubię sajgonki
Pacia 02.08.2011 15:51
hmm-sajgonki-dla mnie coś nowego, ale zrobię:)
Motorek 21.06.2011 22:38
pycha
Elżbieta17 19.06.2011 20:12
Jadłam i bardzo mi smakowały:)
indi 25.05.2011 09:42
uwielbiam sajgonki :) ale to będą moje pierwsze jakie zrobię :)
eduszo
eduszo 03.05.2011 10:57
Uwielbiam sajgongi choc robie z innym farszem.
anemon 30.04.2011 06:51
caroline 1983, ktoś kto lubi krokiety, naleśniki z mięsem i tego typu dania, to sajgonki też bedą mu smakowały. Polecam.
Iwona51
Iwona51 29.04.2011 17:14
smaczne
caroline1983 29.04.2011 10:58
Nigdy ich nie robiłam ale ciekawie wygladają.
anemon 27.04.2011 06:58
Dorota M, spróbuj, bo łatwo je zrobić i dobrze smakują.
ewasylwia 26.04.2011 16:34
lubię sajgonki, to coś dla mnie
pawel6 26.04.2011 14:01
super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak