Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cygańskie drogi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajk 4
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
ocet 1 łyżeczka
proszek do npieczenia 1 łyżeczka
Ciasto makowe;
mak 2 szklanki
jajko 8
margaryna 1/2 kostki
cukiert puder 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
woda 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masa
mleko 1/2 szklanki
budyń 1, 1/2
margaryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: cygańskie drogi

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami
Mak przekręcić 2xprzez maszynkę ( wcześniej namoczyć) dodać do masy, na końcu dodać pianę z białek. Upiec z tego 2 placki w prostokątnej formie

Ugotować budyń
Utrzeć z 1 kostką masła lub margaryny + 6 łyżek cukru pudru

Na jeden placek makowy wyłożyć połowę masy. Biszkopt upieczony w takiej blaszce jak placki makowe, pokroić na 6 pasków.Pięć pasków ułożyć na masie(6 można zjeść), tak aby były między nimi odstępy, w te puste miejsca wlać tężejącą galaretkę ( w dowolnym smaku i kolorze- ja robiłam z czerwoną), jak zastygnie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem makowym. Polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 30.04.2011 08:54
Wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej...
Mati13 27.04.2011 10:10
pięknie wygląda!
aguus 26.04.2011 16:46
super nazwa, a ciasto wygląda pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak