Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki grissini Pyzy

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łyżki oliwy + 1 do posmarowania blachy 3
szkl. mleka 1/3
szkl. wody 1/3
dkg świeżych drożdży 3
czubata łyżeczka cukru 1
łyżeczka soli 1
łyżeczka czosnku granulowanego 1
łyżeczka oregano 1
łyżka ziarenek kminku 1
łyżka białego sezamu 1
jajko 1
mąka chlebowa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki grissini Pyzy

Mleko troszkę podgrzać, rozmieszać w nim drożdże dodając cukier i łyżkę mąki, odstawić na 15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać z solą. Do mąki dodać rozczyn i olej, jeśli ciasto było by zbyt luźne - dosypać nieco mąki, jeśli zbyt twarde - dolać odrobinę wody. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Po tym czasie wyrabiamy znowu dokładnie i dzielimy na 2 części. Jedną zostawiamy \"białą\" , do drugiej dodajemy czosnek i oregano, zagniatamy ponownie. Tak przygotowane ciasto możemy rozwałkować na grubość ok. 5-8 mm i nożem pociąć na paski szer. ok.1-2 cm. albo turlać w rękach czy na blacie wałeczki śr. 1-2 cm. Podłużne paluszki układamy luźno na posmarowanej odrobiną tłuszczu blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami: białe - sezamem a ziołowe kminkiem. Ręką lekko dociskamy ziarenka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10 min. aż nabiorą ładnego złotobrązowego koloru. Możemy je podawać na ciepło, prosto z pieca, ale doskonałe są też kiedy wystygną. Ziarenka kminku i sezamu lubią odpadać więc można je dodać do środku ciasta i zagnieść z nimi. Można też zrobić inne smaki grissini, dzielić ciasto na kilka części i do każdej dodawać inne przyprawy a obtoczyć np. w gruboziarnistej, morskiej soli...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 12.02.2012 10:38
mmmm
BozenA 12.02.2012 10:38
mmmm
Agnik 17.08.2011 21:25
pyszności
IZABELA29 07.11.2010 10:04
super przepisik
Babciagramolka 24.09.2010 20:30
A ja zazdroszczę - czemu ja nie umiem piec ( i nie lubię ) - zamieszkaj koło mnie Izuniu .
cichor 24.08.2010 08:47
chyba się pokuszę na zrobienie takich pyszności.
Agnieszka_B 19.08.2010 17:05
Ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak