Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wielkanocna peklowana.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wielkanocna peklowana.

Składniki:
* 2,5 kg szynki surowej tzw kulki (2 sztuki)
* 1 opakowanie soli do peklowania Prymat
* 0,5 l wody
* 10 ziaren jałowca
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 15 ziarenek pieprzu czarnego
* 3 liście laurowe
* 8 ząbków czosnku (polskiego)
* 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

Szynki opłukać.Sól do peklowania rozpuścić w zimnej,przegotowanej wodzie.Dodać pokruszone liście laurowe,ziarna jałowca,pieprzu,ziela angielskiego i suszony rozmaryn.Ząbki czosnku obrać i jeśli są większe można przekroić.Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Szynki ułożyć ciasno w naczyniu,zalać marynatą ,przykryć i wstawić do lodówki.Co dzień raz lub dwa je przewracać na drugą stronę.
Po tygodniu osączyć szynki z marynaty ,włożyć do rękawa do pieczenia,spiąć,nakłuć rękaw w 2-3 miejscach wykałaczką.Piec ok.1-1,2g godziny w temp. 200 stopni.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec ok.0,5 godz do zrumienienia.Po upieczeniu gorące szynki zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą.
Gotową kroić na plastry i podawać z chrzanem lub dowolnym sosem.Można podać na gorąco i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 24.05.2012 19:17
świetny przepis nie tylko na święta
ben-ka 16.02.2012 08:10
jeszcze trochę i będziemy piec mięsiwa:)
IZABELA29 05.02.2012 10:05
wyszła pewnie smakowita
misia53 10.10.2011 19:22
skorzystam z tej marynaty bo będziemy testować naszą nową wędzarkę na działce, myślę ,że się sprawdzi
eli_555 29.07.2011 22:26
pyszna szyneczka
Małgorzata113 25.04.2011 20:42
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak