Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt (osobno białka i żółtka)
mąka pszenna 1,5 szkl
cukier 4/5 szkl
margaryna 200 g
skórka z pomarańczy 1/2 szt
sok z pomarańczy z 1/2 szt
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
lukier
cukier puder 1/2 szkl
sok z pomarańczy odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do nich mąke, roztopioną i chłodną margarynę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, sok i cukeir w nutą wanilli. Wszystko ze sobą połączyć. Na samym końcu dodać białka i delikatnie wymieszać. Piec 50 minut w formie keksówce(długość 26 cm). Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem pomarańczowym(cukier puder połączyć z sokiem z pomarańczy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak