Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek wiśniowy na ciastkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marmolada wiśniowa 2/3 szklanki
konfitura wiśniowa 1 słoik
likier migdałowy 2 łyżki
drobne ciasteczka 1 opakowanie
wiśniówka 20 ml
listek mięty do dekoracji
owoce suszone do dekoracji
herbatniki 3 opakowanie
lukier 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek wiśniowy na ciastkach

Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż połowę herbatników. Marmoladę podgrzej na małym płomieniu, stale mieszając.
Ciepłą marmoladę połącz z 1 łyżką likieru migdałowego.. Rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Przykryj resztą herbatników i dociśnij. Z konfitury wybierz 3 łyżki galaretki (bez owoców) i lekko ją podgrzej. Pozostałą konfiturę dokładnie wymieszaj z resztą likieru migdałowego. Rozsmaruj na wierzchu mazurka.
Zanim konfitura zastygnie, wkoło brzegów przyklej ciasteczka. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Połącz z wiśniówką i galaretką. Polej wierzch mazurka. Udekoruj owocami oraz miętą. Schłódź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak