Rosół Pyzy

Rosół Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewek

    6
  • kawałek selera

    1
  • pietruszka

    1
  • pora

    1/2
  • łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego

    1
  • ziarenek ziela angielskiego

    4-6
  • liście laurowe

    2-3
  • łyżeczki soli

    2
  • łyżka cukru

    1
  • łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    1/2
  • wołowina

    1/2 kg
  • drób

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy dokładnie. Warzywa obieramy (oprócz cebuli), pora trzeba dokładnie wypłukać. Mięso, warzywa i grzybki przekładamy do garnka, zalewamy ok. 2,5 l zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu, nie przykrywamy garnka. Gotujemy aż woda zawrze, w międzyczasie starannie zbieramy łyżką cedzakową pojawiające się na powierzchni szumowiny. Kiedy zawartość się zagotuje i usuniemy szumowiny, dodajemy ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zmniejszamy ogień pod garnkiem i przykrywamy go. Gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godz. - płyn ma tylko mrugać, to ważne! Kiedy rosół się już podgotuje to obieramy cebulę (tylko w jednej wierzchniej warstwy suchej, żółtej skórki, resztę zostawiamy) przekrawamy ją na pół i kładziemy przecięciem do dołu na rozgrzanej suchej patelni albo żeliwnej płytce i pieczemy aż się przypali na czarno, po czym przekładamy do rosołu. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy cukier i przechylając nią karmelizujemy go na ciemny brąz - uwaga, jest bardzo gorący i patelnia też! Wlewamy karmel do rosołu - ostrożnie, bo pryska. Dodajemy sól i gotujemy następne 1,5 godz. cały czas pilnując aby płyn tylko lekko wrzał/mrugał. Jeśli będziemy gotować rosół na zbyt dużym ogniu, straci klarowność! Po 3 godz. mięso rosół będzie gotowy a mięso w nim mięciusieńkie. Przecedzamy całość. Część marchewek kroję na talarki i zostawiam w rosole. Resztę warzyw (oprócz pora i cebuli) zużywam do sałatki. Mięso mielę na farsz do pierogów. A rosół doprawiam na koniec mielonym pieprzem i podaję z własnoręcznie zagniecionym makaronem. Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 2 l dobrego, esencjonalnego rosołu. Jeśli kogoś zniechęcają \"oczka\" na powierzchni to można rosół, oczywiście po ostudzeniu, wstawić na kilka godzin do lodówki a potem zebrać z wierzchu zastygły tłuszcz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

18.05.2011 21:10
prawdziwy rosołek:)

annamariakowalczyk3

30.09.2010 09:41
pyszny..

Grażyna13

23.09.2010 12:01
Nie ma to, jak dobry rosół

bogumiła3

14.09.2010 21:41
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat