Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowe kluchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 30 gram
cukier 1,5 łyżka
sól do smaku
jaja 2
mąka pszenna 500 gram
mleko 250 ml
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Parowe kluchy

Zrobić rozczyn z drożdży,łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Jajka utrzeć z resztą cukru. Do przesianej mąki wlać resztę ciepłego mleka, dodac wyrosnięty rozczyn i utarte jajka. Wyrobić ciasto dobrze, wlac stopione,ciepłe masło i wyrobic. Przykryć i zostawić do wyrosnięcia. Gdy podwoi objetość, wyłożyć na blat lub stolnicę, grubo rozwałkowac, wykrawać szklanką krążki, pozostawić w ciepłym, niech podrosną. Układac na metalowej wkładce, nad wrzatkiem, przykryć pokrywką i gotowaćokoło 5 min. Można polać masłem, cukrem pudrem, cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 11.05.2015 20:53
warto spróbować
Ela15 02.01.2015 18:18
musze spróbowac
Motorek 01.01.2015 11:45
moje ulubione
Fiffi 18.02.2012 18:25
do tej pory kupowałam je, ale teraz to się zmieni
Barbara/zuza22_85 10.09.2011 18:22
ja też
Kopiko1983 19.05.2011 06:28
Uwielbiam takie kluchy, ale zawsze polewam je śmietanką i posypuję cukrem! Mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak