Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwica po myśliwsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 łyżka
sól
oliwa 1 łyżka
grzyby suszone 3 dkg
bulion 1/4 szklanki
wino białe wytrawne 1/4 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
pieczarki 20 dkg
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
polędwica 70 z sarny

Przepis i sposób przygotowania na: polędwica po myśliwsku

Suszone grzyby myjemy zalewamy małą ilością gorącej wody i zostawiamy na 2 godziny,następnie je gotujemy i kroimy w paski.Mięso myjemy,osuszamy i kroimy na 4 porcje,lekko rozbijamy je tłuczkiem.Sok z cytryny mieszamy z oliwą,solą pieprzem i jałowcem.Nacieramy mięso i zostawiamy na 2 godziny.Kotlety smażymy z obu stron na maśle,skrapiamy marynatą i winem i dusimy chwilę na małym ogniu.Pieczarki kroimy na plasterki i obsmażamy na maśle,dodajemy pokrojone grzyby doprawiamy pieprzem i chwilę smażymy mieszając.Usmażone grzyby przekładamy do mięsa a na patelnię wlewamy bulion i wywar z grzybów i gotujemy.Odparowany sos wlewamy do mięsa,dodajemy śmietanę mieszamy i podgrzewamy.Można podawać z ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.10.2012 18:51
prawdziwy myśliwski obiad
Wiesława1 04.07.2012 09:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak