Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp po toruńsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1 szt
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 2 szt
pieprz ziarnisty 4 ziarenka
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny - otarta 1 szt
wino białe wytrawne 1 kieliszek
piwo ciemne 1 szklanka
rodzynki 5 dkg
płatki migdałowe 5 dkg
masło 2 łyżki
sól
Goździki całe Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
piernik 2 starty

Przepis i sposób przygotowania na: karp po toruńsku

Karpia sprawiamy odcinamy łeb,ogon i skrzela,nacieramy ją solą skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Warzywa obieramy myjemy i wkładamy do rondla,dodajemy odpady z karpia ziarna pieprzu i ziela angielskiego,gozdziki,imbir i skórkę z cytryny,zalewamy litrem wrzątku i gotujemy 40 min na małym ogniu.Wywar przecedzamy i dodajemy do niego wino.Karpia kroimy w dzwonki i układamy płasko w rondlu zalewamy wywarem i gotujemy 15 min.Rybę delikatnie wyjmujemy i układamy w ogrzanym półmisku żaroodpornym.Wywar spod ryby przecedzamy dodajemy do niego piwo,piernik i gotujemy a gdy sos zgęstnieje dodajemy masło,sparzone rodzynki i płatki migdałowe,mieszamy i polewamy rybę .Wstawiamy na kilka minut do piekarnika na 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 20.05.2011 07:24
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak