Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z jajkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 1 l
koperek
sól
pieprz
czosnek
jajko 4 szt.
zakwas na żurek
mąka żytnia 25 dag
woda 1 l
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z jajkami

Mąkę wymieszać z przegotowaną, letnia wodą, przelać do słoika, na wierzchu położyć skórkę chleba, odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Przecedzic do butelek przechowywać w chłodnym miejscu.
Bulion połączyć z 1/2 litra żuru, gotować 10 minut, przyprawic do smaku pieprzem i czosnkiem roztartym z solą. Podawać z jajkami na twardo, posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak