Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ricottą i dynią

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
ser ricotta 200 gram
cebula 1 sztuka
sól 0,5 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
woda 1 (gorąca)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
puree 200 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ricottą i dynią

Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Przygotować farsz

Pokrojoną drobno cebulę udusić na maśle, wystudzić. Ser wystarczy rozgnieść widelcem, wymieszać z puree z dyni. Dodać cebulę i pozostałe składniki, wymieszać. Przypraw warto dać naprawdę sporo.

Ciasto cienko rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wycinać krążki z ciasta, nakładać łyżeczką farsz, sklejać.

Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia pierogów

Podawać z masłem i wysmażonym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.11.2013 06:57
chętnie wypróbuję
Mati13 22.08.2013 09:53
fajny pomysł na zastosowanie dyni :)
anemon 21.04.2013 13:11
Dzięki Basiu. My bardzo "pierogowi" jesteśmy, cała rodzina.
barbara11561 20.04.2013 23:18
świetne są farsze w Twoich pierogach:)
pacpaw 22.10.2012 18:17
ciekawe połączenie smaków
caralajna 19.09.2012 17:28
sezon na dynię trwa więc na pewno skorzystam z przepisu, bardzo mi się podoba :)
kokoszka
kokoszka 16.01.2012 11:35
pysznie wyglada
Grazyna0211 03.10.2011 10:50
świetny przepis!
ben-ka 20.09.2011 07:59
dla mnie to coś nowego.
Magdalena1110 10.07.2011 08:35
pyszne
misia53 28.06.2011 10:50
ciekawe
Ewelina38 31.05.2011 22:16
uwielbiam pierożki
anemon 27.05.2011 08:23
RobertA, bardzo dobrze smakują, nawet tym, którzy nie lubią dynii. Podstawą jest dość duża ilość przypraw, moim zdaniem te pierogi muszą być pikantne. Polecam.
Robert10 26.05.2011 09:33
ciekawe jak smakuje
ela16 22.05.2011 09:44
pycha
Iwona51
Iwona51 10.05.2011 19:41
pycha
eli82 05.05.2011 15:52
świetny pomysł !
anemon 26.04.2011 11:19
Tak, tylko ważne aby dość mocno doprawić farsz.
caroline1983 26.04.2011 10:33
Bardzo oryginalne nadzienie. Musi wybornie smakować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak