Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bursztynek jesienny

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. cukru + 2 łyżki 1/3
czubate łyżki mąki pszennej, tortowej + szczypta soli 4
czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2
1 łyżeczka masła + 1-2 łyżki bułki tartej do formy:
op. budyniu w proszku o smaku toffi 1
budyniu w proszku waniliowego 1/2
szkl. mleka + 3 łyżki cukru kryształu +2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado do budyniu 1,5
czubata łyżka masła 1
szkl. słodkiej śmietanki 30 % 3/4
op. galaretki \"bursztynowej\" f-my Wodzisław 1
łyżeczki żelatyny 2
z 1 dużej cytryny sok
łyżki cukru trzcinowego Muscowado do owoców
cukier wanilinowy 8 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłko kilka szt.
gruszki 2 szt.
śliwki kilka szt.
jajko 2
woda zimna 2

Przepis i sposób przygotowania na: Bursztynek jesienny

BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, mąki przesiać razem z proszkiem d/piecz.. Żółtka utrzeć z 1/3 szkl. cukru zwykłego ii cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodawać pomału 3 łyżki bardzo zimnej wody. Pianę z białek ubić oddzielnie ze szczyptą soli, pod koniec dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, dosypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blaszkę (blaszka o wymiarach 35x25cm), rozsmarować równo, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C.
MASA: w 1/2 szkl. mleka rozmieszać oba proszki budyniowe. Resztę mleka wymieszać ze śmietanką, dodać masło i cukier, zagotować. Na wrzące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, gotować, energicznie mieszając, 3-4 min. Lekko przestudzić, po czym wylać na jeszcze ciepłe ciasto, rozsmarować.
WIERZCH: owoce umyć, osączyć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i polać sokiem cytrynowym, dodać 1/2 szkl. wody i dusić kilka minut aż nieco zmiękną, ale nie rozpadną się. Galaretkę przygotować w 0,5 l gorącej wody, dodając żelatynę, kiedy będzie dobrze rozpuszczona wlać ją do owoców, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wylać całość na ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.

Galaretka \"bursztynowa\" ma piękny kolor a smak...na opakowaniu napisano, że jest wieloowocowa, ale zdecydowanie przebija smak winogronowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 18.09.2012 21:39
mmm pyszne
pawelek180844 04.06.2012 13:12
mmm...pięknie!
ZEWA 29.06.2011 13:18
niczym prawdziwy bursztyn, piękne
Agnik 20.05.2011 20:52
śliczności
wedith1 23.09.2010 07:20
Bardzo pomysłowe!!!!!!!! Kolor, jak bursztynek :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak