Zupa jarzynowa z sałatą

Zupa jarzynowa z sałatą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3
  • marchewka

    1
  • szkl. pokrojonego w kostkę miąższu dyni

    0,5
  • cm pora

    8
  • szkl. pokrojonych w kostkę łodyg brokuła

    1
  • liści sałaty karbowanej

    4-5
  • łyżki masła

    2
  • łyżeczki kurkumy

    1/4
  • łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

    3-4
  • ziele angielskie całe

    3 ziarenka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w dużą kostkę. Pora dokładnie oczyszczamy, płuczemy, kroimy w półplasterki. Sałatę płuczemy, odrywamy kawałki ok. 2-3 cm od brzegów karbowanych liści, resztę kroimy w paseczki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pora, ziemniaki i marchew, smażymy 2-3 min., zalewamy ok.3-4 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodajemy dynię, brokuły, kurkumę i lubczyk. Gotujemy jeszcze jakieś 5 min. aż brokuły zmiękną, ale nie rozgotują się. Doprawiamy zupę solą i pieprzem (pieprzu dość dużo), zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 min. Przed podaniem dodajemy posiekaną sałatę, mieszamy. Podajemy przybierając karbowanymi, oderwanymi wcześniej kawałkami liści i posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać nieco gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

19.07.2011 22:36
muszę wypróbować

agnieszka189

07.06.2011 15:05
ależ ona kolorowa ;)

Katarzyna156

15.10.2010 20:19
Przepięknie się prezentuje :)

bogumiła3

30.08.2010 00:08
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat