Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka duszona

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 5 dkg
margaryna 8 dkg
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat
sól
mąka pszenna
kaczka 1 szt
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka duszona

Kaczkę płuczemy,osączamy i dzielimy na 6 części,nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut.Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę a jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na cząstki.Do rondla wkładamy smalec i margarynę rozgrzewamy i wkładamy porcje mięsa.Obsmażamy mocno ze wszystkich stron,obsmażone kawałki posypujemy majerankiem dodajemy cebulę i cząstki jabłek podlewając niewielka ilością wody.Przykrywamy i dusimy do miękkości.Gdy będzie miękkie wyjmujemy i układamy w ciepłym miejscu.Sos przecieramy przez sito.Kaczkę podajemy na cieplo z sosem naturalnym lub zagęszczonym zawiesina z mąki pszennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 24.05.2012 09:28
pyszna
Ewelina47 18.06.2011 15:49
palce lizać
halinka1011 24.04.2011 09:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak