Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 150 g
masło 100 g
jaja 2 szt
mleko 1/4 l
drożdże
cukier wanilinowy
sól
mak 300 g
cukier 100 g
rodzynki 100 g
jaja 1 szt
miód 2 łyżki
zapach migdałowy
masło 1 łyżka
migdały 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Przygotowanie ciasta: Mleko, masło i cukier podgrzać. Do miski wsypać: mąkę, drożdże, cukier waniliowy, sól i dodać jajka. Zamieszać, wlać ostudzone z dodatkami mleko. Wyrabiać ręką aż do oderwania się ciasta i tak przygotowaną masę zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej: Mak zemleć w maszynce, rodzynki opłukać i osączyć, do rondla włożyć: masło, mak, cukier, miód, rodzynki i migdały. Ciągle mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, lecz nie przesmażać. Gdy masa nieco ostygnie, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olejek migdałowy. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąty o grubości ok. 1 cm, na ciasto wyłożyć masę makową, pomijając brzegi. Całość zwinąć w rulon i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Po wyrośnięciu włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu struclę polukrować (najlepszy jest lukier z dodatkiem alkoholu). Udekorować skórką pomarańczową, płatkami migdałów, rodzynkami lub lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 05.03.2014 10:31
bardzo dobre
Sarenka 22.06.2013 10:17
Uwielbiam wszelkie ciasta makowe i wszelkie strucle (:
SyMiki 20.12.2011 19:41
super
halinka1011 24.04.2011 09:18
świetny przepis
1j1o1l1a1 23.04.2011 23:44
w sam raz na Wielkanocny stół :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak