Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka 3 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Jajka, cukier, masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i troszeczkę podpiec. Na ciasto wyłożyć jabłka:( 1,5kg jabłek obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu ). Rozwałkować i według uznania wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować jajkiem. Piec 40-50 min w tem 170-180*C. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 24.04.2011 13:44
apetyczny
Emilia22 24.04.2011 10:16
pyszności
halinka1011 24.04.2011 09:17
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak