Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

halibut z sosem i salsą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z halibuta 10 szt
mąka pszenna 2 łyżki
oliwa 1/4 szklanki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
sól
pieprz
bazylia
sos
pomidory 75 dkg
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki
sól
pieprz
salsa
pomidory 2 szt
oliwki 2/3 szklanki
kapary 2 łyżki
bazylia
oliwa 3 łyżki
fenkuł 2 bulwy

Przepis i sposób przygotowania na: halibut z sosem i salsą

Na początek robimy sos-pomidory obieramy kroimy na pół oczyszczamy z nasion i miksujemy dodając porcjami oliwę i ocet,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Teraz przygotowujemy salsę-fenkuły obieramy i siekamy,to samo robimy pomidorami i oliwkami i bazylią.Wszystko łączymy z kaparami oliwą i octem i przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.Filety posypujemy solą i pieprzem polewamy obficie oliwą wymieszaną z octem i wstawiamy na godzinę do lodówki,następnie wyciągamy osuszamy i z jednej strony posypujemy mąką.Blachę wykładamy pergaminem i wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Gorący papier smarujemy olejem układamy filety mąką do dołu i pieczemy 20 min.Upieczone ryby polewamy sosem i posypujemy bazylią z dodatkiem salsy w oddzielnej miseczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak