Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
jaja 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
drożdże 3 dag
mleko 200 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
margaryna 7 dag
sól 1 szczypta
cukier puder 0,5-1 szklanka
woda 1 łyżeczka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę cukru, mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną( jajka utarte na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym). Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Kasię rozpuszczamy. Ciepłą dodajemy do ciasta, gdy zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiamy ciasto ponownie dodając rodzynki i podsypując je w miarę potrzeby mąką.
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny( dodajemy go tyle, żeby lukier miał lekko płynną konsystencje). Lukrem polewamy babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.08.2013 21:25
świetne ciasto
Ela15 26.07.2013 10:40
super baba wyszła
Wafelek2601 04.03.2013 00:07
Uwielbiam babki oblane lukrem
Sylwia56
Sylwia56 15.07.2012 16:52
pycha
RenataZ-et 01.04.2012 12:37
przepis na czasie :)
Margo1 23.09.2011 07:11
Moja ulubiona babka
ilka_86 22.09.2011 08:25
pyszniutka:)
justyna54 23.05.2011 12:53
wygląda pysznie
Iwusia 30.04.2011 22:27
wygląda wspaniale :)
Katarzyna/kate1980 24.04.2011 08:31
fajna
ben-ka 24.04.2011 07:53
no i mamy wysyp babek:) wszystkie takie śliczne są,:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak