Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    200 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • margaryna

    7 dag
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    0,5-1 szklanka
  • woda

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę cukru, mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną( jajka utarte na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym). Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Kasię rozpuszczamy. Ciepłą dodajemy do ciasta, gdy zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiamy ciasto ponownie dodając rodzynki i podsypując je w miarę potrzeby mąką.
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny( dodajemy go tyle, żeby lukier miał lekko płynną konsystencje). Lukrem polewamy babkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

01.08.2013 21:25
świetne ciasto

Ela15

26.07.2013 10:40
super baba wyszła

Wafelek2601

04.03.2013 00:07
Uwielbiam babki oblane lukrem

Sylwia56

15.07.2012 16:52
pycha

RenataZ-et

01.04.2012 12:37
przepis na czasie :)

Margo1

23.09.2011 07:11
Moja ulubiona babka

ilka_86

22.09.2011 08:25
pyszniutka:)

justyna54

23.05.2011 12:53
wygląda pysznie

Iwusia

30.04.2011 22:27
wygląda wspaniale :)

Katarzyna/kate1980

24.04.2011 08:31
fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat