Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszony szczupak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka
cebula 2 szt
Goździki całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
pieprz ziarnisty 4 szt
sok z cytryny 1/2 szt
skórka z cytryny 1/2 szt
mąka 1 łyżka
olej 4 łyżki
sól
pieprz
anchois
pieczarki 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: duszony szczupak

Ze szczupaka odcinamy głowę i ogon,sprawiamy,mięso kroimy na porcje nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na godzinę w lodowce.Gotujemy szklankę wody z sokiem i otartą skórką z cytryny,gozdzikami,liśćmi laurowymi,ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego dodajemy ogon i głowę szczupaka i gotujemy 15 min na małym ogniu.Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy przesmażamy na rozgrzanym oleju oprószamy mąką i mieszamy,następnie wlewamy wino i dalej mieszamy aż sos zgęstnieje,wlewamy przecedzony wywar z korzeni.Rybę układamy w płaskim rondlu zalewamy przygotowanym sosem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 20 min.Filety anchois drobno siekamy posypujemy rybę i dusimy jeszcze kilka minut.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.11.2011 12:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak