Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka drożdżowa z lukrem i kolorową posypką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt.
mleko 200 ml
margaryna 100 g
ciasto drożdżowe w proszku 1 op.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa z lukrem i kolorową posypką

Wysmarować olejem i wysypać bułką tartą formę do pieczenia babek z kominkiem.
Do naczynia wlać mleko, dodać margarynę Kasia, całość podgrzać do roztopienia margaryny, ostudzić, musi być lekko ciepły.
Zawartość opakowania wsypać do wysokiego naczynia, dodać jajka i stopniowo wlać mleko z margaryną, miksować na najwyższych obrotach. Masę przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem na 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temp. do 180 stopni i piec 50 minut. Pozostawić do ostudzenia. Na lukier: Lukier: 1 op. z pudełka+ 3 wrzącej wody, kolorowa posypka
Przygotować lukier z mieszanki z opakowania i wrzącej wody, dokładnie wymieszać, nie może być grudek, polać nim babkę i posypać kolorową posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 31.03.2012 18:22
pycha
banditka 27.04.2011 13:31
mniam
Pola2 23.04.2011 18:30
piękna
Janek1 23.04.2011 18:00
wspaniała
bejciu24 23.04.2011 17:36
piękna
Sylwia88 23.04.2011 16:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak