Kurczak gyros Pyzy

Kurczak gyros Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczki soli

    1/2
  • łyżeczki kurkumy w proszku

    1/3
  • łyżka masła

    1
  • cała pierś kurczaka (podwójna) ok. 25-30 dkg

    1
  • nieduże cebulki

    3-4
  • dkg pieczarek

    25
  • torebka mieszanki/przyprawy Gyros

    1
  • łyżki mąki ziemniaczanej

    2-3
  • ryż długoziarnisty

    1 szkl. (biały, suchy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą, przekładamy do rondla, zalewamy 1,5 szkl. wody, dodajemy sól, kurkumę i masło, gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki, posypujemy połową przyprawy Gyros i skrobią ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem albo płuczemy, kroimy w plasterki lub ósemki. Mieszamy z cebulą, posypujemy resztą przyprawy Gyros. Na patelni (musi być bardzo duża albo dzielimy kurczaka i grzyby z cebulą na 2 połowy) rozgrzewamy bardzo mocno olej, wkładamy kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pieczarki z cebulą i dalej smażymy mieszając aż cebula się dobrze zeszkli i wszystko zmięknie. Pod koniec można potrawę podlać 0,5-1 szkl. wody i poddusić 2-3 min. Podajemy z ryżem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bart

07.08.2011 12:54
jak zwykle pycha

ZEWA

30.07.2011 08:53
lubię takie jedzonko

angelika14

10.04.2011 15:29
ładnie podany:)

angelika14

10.04.2011 15:29
ładnie podany:)

Henryka2

15.01.2011 17:04
No to mam obiadek na jutro! Dziękuję!

hastalavista

24.10.2010 01:13
fajny pomysł na obiad :)

aranka

10.10.2010 10:48
fajny przepis,

kasiurek

12.08.2010 10:30
zapowiada sie pysznie, musze wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat