Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo jabłkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały ser 10 dag
olej 3 łyżki
mleko 4 łyżki
jaja 1 szt
cukier waniliowy 21 dag
proszek do pieczenia 15 g
mąka 20 dag
sól
posiekane migdały 15 dag
masło 8 dag
cukier 15 dag
jabłka 1 kg
rodzynki 10 dag
cynaomon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo jabłkowe

Ser wymieszać z mlekiem, jajkiem, olejem, solą i cukrem waniliowym - 1 dag. mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą serową. Jabłka obieramy ze skórki, oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować z cukrem - 5 dag i 10 dag cukru waniliowego, cynamonem i umytymi rodzynkami. Jabłka mają być pół kruche. odstawiamy do ostygnięcia. połowę ciasta wałkujemy na stolnicy i kładziemy na blaszce. na cieście układamy zimne jabłka zostawiając z brzegów krawędzie 0,5 cm. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Ciasto smarujemy roztopionym masłem zmieszanym z resztą cukrów, posypujemy migdałami, pieczemy 20 minut w 200 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 18.01.2013 11:12
bardzo dobre
babcia
babcia 18.01.2013 11:12
bardzo dobre
Katarzyna/kate1980 27.04.2011 18:13
pyszności
artur7 27.04.2011 07:23
smaczne
iwa643 26.04.2011 06:51
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak