Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowy mazurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
palma 15 dag
cukier puder 10 dag
wanilia
żółtko jajek 1 szt
dżem morelowy 3/4 słoika
migdały 10 dag
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowy mazurek

Z mąki, palmy, cukru, wanilii i żółtka robimy ciasto, krótko wyrabiając, wstawiamy na godzinę do lodówki. 1/3 ciasta oddzielamy resztę kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, układamy podłużny placek, zagniatając palcami miejsca złączeń. z reszty ciasta taczamy wałeczki o średnicy 1 cm, układamy wokoło smarując białkiem, wierzch wałeczka nacinamy w ukośną kratkę, smarujemy białkiem i podpiekamy 6 minut. Dżem wymieszać z obranymi, zmielonymi migdałami, rozłożyć na podpieczonym kruchym placku, posypać skórką pomarańczową i wstawić do piekarnika w 50 stopniach i podsuszyć. Mazurek kroić w małe ciasteczka wilgotnym nożem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 18.01.2013 11:13
pyszny
Katarzyna/kate1980 27.04.2011 18:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak