Rogaliki krucho - drożdżowe, bardzo proste!

Rogaliki krucho - drożdżowe, bardzo proste!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki (szkl. o poj. 250 ml) + trochę do podsypywania

    4
  • kostka 250g zimnego masła lub margaryny

    1
  • dkg świeżych drożdży

    5
  • łyżki cukru

    2
  • łyżeczki soli

    1/4
  • jajka

    2
  • szkl. dobrej, gęstej śmietany (prawdę mówiąc dodaję taką jaką akurat mam, może byż 18, 22 czy 30%, ważne aby była gęsta)

    1/2
  • szkl. bardzo gęstych powideł śliwkowych albo marmolady wieloowocowej

    1-1,5
  • szkl. konfitury różanej, też gęstej

    1/2
  • cukier puder

    1 szkl.
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • gorąca woda

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ten przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki z pracy i korzystam z niego bardzo często. Domownicy i goszczący u nas przyjaciele po prostu je uwielbiają :-) Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne. Powidła mieszamy dokładnie z konfiturą różaną. 1 jajko roztrzepujemy dokładnie w miseczce - będzie nam potrzebne do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Piekarnik nastawiamy na 170st. C i włączamy. Dużą blachę (właściwie to trzy) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia - wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy zaginając brzegi i formujemy kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem - nie muszą wcale stać i wyrastać, urosną nam podczas pieczenia - pieczemy ok. 10-15 min. do zrumienienia. Gdy pierwsza partia się piecze, my robimy kolejne rogaliki. Gdy już wszystkie są upieczone, smarujemy je lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego i gorącej wody, albo po prostu oprószamy cukrem pudrem. Z podanej ilość składników ulepimy ok. 36-48 rogalików. Marmolada musi być bardzo gęsta, nawet twarda, i nie nakładajmy jej zbyt wiele, inaczej rogaliki pękają i nadzienie może \"uciekać\". Polecam ten przepis, jest naprawdę prosty a rogaliki są przepyszne!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

10.10.2013 20:12
u nas nie zdążą wyschnąć bo moje łakomczuchy szybko je zjadają :) ale rada bardzo dobra :)

Anonimowy

09.10.2013 19:34
ja robie tez takie rogaliki,są naprawde dobre,a co wazne by rogaliki trzymac w pojemniku zamknietym inaczej troche wyschną a tak bądą świeże kilka dni.niedawno je robilam i jeszcze kilka mi zostalo...

Jastinka

12.04.2012 21:27
świetne

Jolanta40

11.05.2011 12:10
uwielbiam takie rogaliki !

Ela20

05.04.2011 21:01
super rogaliki :)

Misia13

31.03.2011 22:30
super przepis z instrukcją krok po kroku...

MAŁY

04.02.2011 14:58
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat