Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek wielkanocny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
śmietana 3 łyżki
dżem 1 słoik
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek wielkanocny

Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier siekać dalej, dodać proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, ulepić kulę, schłodzić w lodówce ok 30 min, wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 3 części dwie większe jedno mniejsze, dwie części rozwałkować , jeden płat ciasta przełożyć do blachy, posmarować dżemem , przykryć drugim płatem, podziurkować widelcem z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i ułożyć je dookoła mazurka , piec w temperaturze 220s C przez ok 20 min, po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 18.03.2013 14:33
Bardzo dobry
Iwona51
Iwona51 02.01.2012 10:15
pycha
Wafelek2601 09.08.2011 09:34
super
Monika193
Monika193 10.06.2011 22:25
uwielbiam mazurek
Monika193
Monika193 10.06.2011 22:25
uwielbiam mazurek
Seba 21.05.2011 22:22
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak