Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy przekładaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier 1 i 1/2 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy posiekane 10 dag
rodzynki 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
masło 1 i 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
spirytus 1 kieliszek
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 5 szt
kawa 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 2 opak
brzoskwinie w puszce 1 puszka
delicje 2 paczki
woda 1 i 1/4 szkl
orzechy włoskie 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy przekładaniec

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Jeszcze ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, orzechy i rodzynki. Ciasto podzielić na 2 części i każdą upiec na papierze pergaminowym w temp. 170 C przez 35 minut .
KREM: Brzoskwinie osączyć, sok zagotować z trzema łyżkami cukru. Budynie rozpuścić w 1 i ¼ szklanki wody, następnie dodać łyżkę mąki oraz żółtka, wymieszać i wylać na gotujący się sok. Zagotować. Masło utrzeć z zimnym budyniem.
Zrobić napar z kawy i spirytusu, moczyć w nim delicje. Układać partiami : ciasto, krem, delicje, krem, ciasto, brzoskwinie w półksiężyce. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 25.03.2012 19:53
trzeba wypróbować ten przepis
traktorek 27.07.2011 14:55
fajne
Tomasz17 24.06.2011 09:46
smaczne
aacaac 26.05.2011 08:48
super
katarzynka455 25.05.2011 09:39
apetyczny przepisik
Izabela28 20.05.2011 14:38
pyszne to ciasto:)
Teresa19 27.04.2011 08:37
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak