Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet domowy z jajeczną wkładką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gałka muszkatałowa 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
kajzerka 1 szt.
wątróbka 40 dag
cebula podsmażona 40 dag
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet domowy z jajeczną wkładką

Przygotować mięsa i warzywa z przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/129898/mix-mies-i-warzyw-baza-do-pasztetow.html w rosole zamoczyć bułkę, a osobno usmażyć wątróbkę z cebulami. Wszystko potem zmielić, dodać 4 żółtka, po 2 łyżeczki soli, gałki i majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, wymieszać i dodać 4 białka ubite na sztywno. Masę podzielić na 3 części, gdyż będę robiła 3 różne pasztety. Wziąć podłużną formę, wysmarowaną olejem i obsypaną bułką tartą, z części przeznaczonej na ten pasztet wyłożyć pół, ułożyć 3 jajka ugotowane na twardo, przykryć drugą połową masy, lekko przycisnąć, wyrównać, wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp. 180 stopni 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak