Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso pierś kurczaka 400 g
pomidory krojone z puszki 300 ml
ząbki czosnku 3 sztuka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 2 łyżeczka
mielona kolendra 1 łyżeczkka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
papryczka chilli 1 sztuka
ryż basmati 300 g
Szafran nitki Prymat szczytpaa
sól i pieprz do smaku
imbir 2 kawałek
oliwa 8 łyżka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki garam masala. Z mięsa formuj małe klopsiki (o średnicy ok. 1,5cm). Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.
Część oliwy (4 łyżki) rozgrzej na patelni i smaż klopsiki, aż będą złociste.

Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę. Do cebuli dodaj garam masala, kolendrę, kmin rzymski i posiekaną papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze chwilę. Dodaj złociste klopsiki drobiowe oraz pomidory z puszki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez ok. 10-15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody.

Podczas gotowania sosu z klopsikami, przygotuj ryż (do wody, w której będzie się gotować ryż dodaj wymieszany w ok. 3 łyżkach wody szafran). Poza dodaniem szafranu, ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.

Sos podawaj z ryżem. Ryż możesz posypać czarnym sezamem i świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 15.06.2012 22:50
pyszne
pigila
pigila 15.10.2011 08:32
super
Ewa104 16.07.2011 16:31
Bardzo smacznie wyglądają.
ZEWA 11.07.2011 13:02
muszą być pyszne
Jolanta40 17.05.2011 09:27
świetny przepis !
Mariusz10 05.05.2011 22:22
brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak